keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Eroon stressistä

Mä olen jo pitemmän aikaa ollut hirveä stressaaja. Olen noin kolmen vuoden ajan stressannut päivittäin millon mitäkin. Vaikka kyseessä olisi esim. niinkin pieni asia, kuin että onkohan mulle tullu sähköpostia, tai herättääköhän puhelin mut aamulla. Olen ihan mahdoton.

Tällä hetkellä stressin aiheina ovat esim:
Espanjan matka
Kuka on lähdössä Ranskaan koulusta
Mitä peitoksi kun kotelolevy liian pieni
Kova- vai pehmeäkantinen laukku matkalle
yms yms..

Sitähän sanotaan, että pieni stressi tekee hyvää suorituskyvylle, mutte miten jatkuva ja päivittäinen stressi? Tällä hetkellä takana kolmen päivän jatkuva stressi, eli koko hereilläoloaikani mahanpohjassa on sellanen pieni ahdistuksen poikanen, joka aiheuttaa myös huimausta :/

Oon useita kertoja pohtinut, että miten pääsisin eroon tästä tunteesta. Vastausta vain ei ole löytynyt, siispä kysynkin teiltä, että onko teillä neuvoja stressittömämpään elämään?



Parannuskeino taisi löytyä nettiä selatessani (lue ylempi) :_DDDD

"Stressi on kiihtymistila, joka alkaa usein psyykkisenä ja johtaa myös elimistön kiihtymiseen. Mikä tahansa ihmistä kiihdyttävä asia voi laukaista stressin. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi suuret elämänmuutokset, kuten avioero, läheisen kuolema tai taloudellinen tappio. Myös myönteiset suuret muutokset, kuten rakastuminen, lapsen saaminen tai muutto, voivat aiheuttaa stressiä."

"Kohtuullinen ja lyhytaikainen stressi voi jopa lisätä tarkkaavaisuutta sekä keskittymis- ja suorituskykyä. Kun stressi jatkuu liian pitkään ja on liian voimakasta, ihmisen psyykkinen toimintakyky alenee.
Pitkään jatkunut stressi tuo mukanaan unettomuutta, keskittymiskyvyttömyyttä ja muistivaikeuksia. Stressaantunut ihminen voi olla vihainen, jännittynyt, onneton tai turhautunut. Usein stressiin yhdistyy väsymystä, pelkoa ja huolta.
Yleisimmät fyysiset stressioireet ovat verenpaineen ja sydämen sykkeen nousu. Stressaantuneen ihmisen pulssitaso nousee selvästi ja sydän lyö tiheämmin. Osa ihmisistä kokee stressin seurauksena myös muun muassa rytmihäiriöitä.Myös vatsavaivat, päänsärky, pyörrytys, krooninen kipu ja epämääräinen fyysisen suorituskyvyn lasku ovat pahenevan stressin merkkejä. Fyysisten stressioireiden takana on stressihormonien, kuten adrenaliinin, lisääntynyt tuotanto."

"Stressin sietäminen on hyvin yksilöllistä ja riippuu henkilön yleisestä elämäntilanteesta. Lyhytaikaisen stressin hallinnassa ja purkamisessa auttavat tutut ja arkiset konstit: liikunta, säännöllinen ja terveellinen ruokavalio, riittävä uni, harrastukset ja hyvät ihmissuhteet."

Huomisesta lähtien alan siis urheilemaan ja syömään säännöllisesti, muu onkin kunnossa, blogi menköön harrastuksesta :)
Vaikkakin näitä tekstejä lukiessani, oloni parantui jo huomattavasti, kun tajusin, että eihän mulla oo murto-osaakaan oireista!

2 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Mulla sama! Stressaan usein ja paljon..en malta pysähtyä..mulla stressiä purkaa ehdottomasti parhaiten liikunta ja sellainen "riehuminen" yksin kotona :D! myös ravintolassa käyminen on ihanaa, koska silloin tulee hengähdettyä ja voi vain keskittyä yhteen asiaan eli ruokaan! :)

Henna kirjoitti...

heei kiitti neuvoista! ruoka on ERITTÄIN lähellä munkin sydäntä :_D